Vernik Quotes.

1. "Velike odluke se ne donose; one se u ljudima dogode i samo sprovode."
- Dobrica Ćosić, Vernik

2. "Zato što velika ljubav mora da se dokazuje. Mala ne mora. (...) Velikoj ljubavi nijedan dokaz nije dovoljan. Kao ni velikoj veri. One se neprestano muče sa sumnjom."
- Dobrica Ćosić, Vernik

3. "Čovek ostavlja sebe svuda gde je voleo. Onoga koga volimo, uvek možemo naći tu gde smo zajedno bili."
- Dobrica Ćosić, Vernik

4. "Dobro je što je noć. U njoj i ružna nesreća može da sačuva neko dostojanstvo, a i stid se stanji u čoveku kad mu drugi ne vide lice. Ali, za nekoliko sati svanuće, nastupiće dan, a na svetlosti patnja gubi dostojanstvo tragike i dobija banalni izgled svakodnevne nesreće; i onaj najčovečniji stid svetlost pretvara u sramotu..."
- Dobrica Ćosić, Vernik

5. "Sledi sebe, to je ipak najlakše. (...) Bogdan ostade na peronu gledajući u voz dok se ne zagubi među drvećem niz Kolubaru, ne verujući da je najlakše slediti sebe."
- Dobrica Ćosić, Vernik

6. "Sve dok se čovek bori, postoji mogućnost da pobedi; sve dok je živ, ima pravo da se nada."
- Dobrica Ćosić, Vernik

7. "Vi ste vernik? - Jesam. A koji je Vaš Bog? - Budućnost. Budućnost? Ne razumem. - Nijedan se Bog ne može razumeti."
- Dobrica Ćosić, Vernik

8. "Đavola, koji sve zavodi, može zavesti jedino žena."
- Dobrica Ćosić, Vernik

9. "Od spoljnih nepogoda ljudskog života, najužasnija je nepogoda - Vreme. U radosti ima brzinu svetlosti, u patnji staje. Malo ga imamo za razumevanje sveta u kome smo bez krivice, a osuđeni da ga s mukom shvatamo, svaku istinu preplatimo, najbitnije ne saznamo. Noćas se, valjda, konačno osvešćujem: čovek nema vremena sebe da shvati."
- Dobrica Ćosić, Vernik

10. "Seljanke su najistinitije odredile svoje ženske zahteve i potrebe. Njihova ljubavnost se izražava pojmom - moj čovek. Moj čovek - to je sve. I muškarac, i prijatelj, i muž, i zaštita, i sigurnost u životu, i njeno imanje, i njen ponos, ugled...sve što je život za ženu, sadrži se u tome - moj čovek."
- Dobrica Ćosić, Vernik

  1.                                              Next Page

Browse By Letters